Крапец-Последното спокойно кътче на Българското Черноморие Форуми Крапец-Последното спокойно кътче на Българското Черноморие
ЗА СЕЛО КРАПЕЦ    НАСТАНЯВАНЕ В КРАПЕЦ    ФОТОГРАФИИ ОТ РЕГИОНА    ПТИЦИТЕ    ШАБЛА
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене    Регистрирайте сеРегистрирайте се  ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Апел за спасяване на Българското Черноморие

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Крапец-Последното спокойно кътче на Българското Черноморие Форуми -> Крапец - за селото и плажа
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
krapets.comРегистриран на: 01 Яну 1970
Мнения: 50

МнениеПуснато на: Сря Юли 12, 2006 1:17 pm    Заглавие: Апел за спасяване на Българското Черноморие Отговорете с цитат

http://tavana.sc7.biz/irakli/index.php

Апел за спасяване на Българското Черноморие
Уважаеми Дами и Господа,

През последните няколко години се наблюдава нарастващ натиск да бъдат застроени малкото оставащи, наистина природни кътчета, по нашето Черноморие, които заслужават и би трябвало да останат защитени от всякакво застрояване:

крайбрежието на Природен Парк Странджа (НАТУРА 2000 код BG0001007);
брега от Приморско през Маслен нос и Ропотамо до блатото Алепу (НАТУРА 2000 код BG0001001);
района на Поморийско езеро (НАТУРА 2000 код BG0001008);
нос Емине от курорта Елените през плаж Иракли до Обзор (НАТУРА 2000 код BG0001004);
брега при плажовете на Шкорпиловци и Камчия (НАТУРА 2000 код BG0001003);
района на Батова река (НАТУРА 2000 код BG0001009);
нос Калиакра от Балчик до Тюленово (НАТУРА 2000 код BG0001002);
брега при езерото Шабла и Шабленска тузла (НАТУРА 2000 код BG0001006);
Дуранкулак и плаж Ана Мария (НАТУРА 2000 код BG0001005).

Става дума за всички онези останали нефрагментирани територии, със застрояване под или около 5 %, в които има крайбрежна ивица от дюни, естуари, лагуни, лимани и скали съседстваща с горите и тревните местообитания и земеделските земи от вътрешността на страната. Това са онези територии, които още от 1996 година са определени, като места с европейска значимост и за които България е поела задължение, пред Съвета на Европа и Европейският съюз, да опази тяхната природа от увреждане. Независимо от това Министерство на Околната Среда и Водите не се съобразява с тези задължения и системно разрешава застрояване в тези места.

Нещо повече посяга се и се застрояват по-малки защитени територии обявени по реда на Закона за защитените територии – Несебърските дюни, Устието на Велека, Колокита.

Всичко това застрашава опазването на нашето природно наследство и изпълнението на международните ни ангажименти. България е застрашена не само от невъзвратима загуба на своята красота, но и от сериозни санкции след влизането в Европейският съюз.
Затова ние апелираме до всички Български институции:

Незабавно да се спре разрешаването на ново строителство в тези 9 бъдещи зони от мрежата НАТУРА 2000 и в защитените територии по крайбрежието на Черно море.

Да се спрат всички вече разрешени строителни дейности и да бъдат преразгледани и отменени всички разрешения за такова строителство в тези 9 бъдещи зони от мрежата НАТУРА 2000 и в защитените територии по крайбрежието на Черно море.

На 1 януари 2007 година Българското правителство да внесе в Европейската комисия официално предложение за обявяване на тези 9 територии за защитени зони от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 места.

Настояваме в духа и в съгласие с чл. 4 на Бернската конвенция (Конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания), задължителна за страните членки на Съвета Европа, в сила за България от 1995 година, родила Европейската директива за природните местообитания, българските институции да предприемат всички необходими законови и административни мерки за постигането на първите две цели и най-малко:


да бъдат приети текстове в Закона за Черноморското крайбрежие или Закона за устройство на територията или друг подходящ закон, че на територията на тези 9 бъдещи защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 и в Защитените територии п Черноморското крайбрежие обявени по реда на Закона за защитените територии (ЗЗТ) се прекратяват всякакви настоящи и бъдещи строителни дейности. Народното събрание да приеме такъв текст с максималната възможна бързина, която е позволена от правилника за неговата работа.


в Закона за биологичното разнообразие да бъдат приети промени, така че в рамките на защитени зони от НАТУРА 2000 да могат да се включват и незастроени територии от населени места.


незабавно Министъра на околната среда и водите и директорите на неговите регионални поделения да престанат да съгласуват по реда на глава 6 на Закона за опазване на околната среда (процедури по Оценка на въздействията върху околната среда или Екологична оценка или предшестващите ги преценки) и/или при издаването на разрешителни за водоползване, каквито и да е било строителни дейности в тези 9 НАТУРА 2000 зони и в защитените територии по Черноморието.


Министъра на околната среда и водите да отмени (на основание чл. 32 на Закона за административното производство) всички съгласувателни решения за ново строителство дадени за територията на тези 9 черноморски НАТУРА 2000 места и в Защитените територии обявени по реда на ЗЗТ. Такива са всички разрешения за право на водоползване и/или съгласувателни решения по глава 6 на сега действащият Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и всички решение по ОВОС издадени по реда на отменения през 2002 г ЗООС .


Главният прокурор да разпореди проверки на всички съгласувателни решения по реда на ЗООС за ново строителство дадени за територията на тези 9 черноморски НАТУРА 2000 места и в Защитените територии покрай крайбрежието. Главният прокурор да поиска от Министъра на околната среда и водите тяхната отмяна. Мотив за издаване на такива съгласувателни решения е липсата на въздействия върху природата, а това очевидно не отговаря на истината, ако дадено място основателно е предложено за НАТУРА 2000 зона или за защитена територия. Настояваме, ако за установяване на фактите се осъществяват проверки, в тях да участват официално всички респонденти, лицата даващи информацията за НАТУРА 2000 мястото, съгласно изискванията на стандартните формуляри на Европейската комисия.


на основание чл. 36, ал. 1 от Закона за защитените територии, Министъра на околната среда и водите, да започне процедура за обявяване на защитени местности обхващащи всичките 9 НАТУРА 2000 места по Черноморието, и като използва своите правомощия по чл. 45 на същият закон, да забрани извършването на всякакви бъдещи или вече течащи строителни дейности в тези бъдещи защитени територии.


Съвета по биологично разнообразие на Министерство на околната среда и водите незабавно да разгледа предложенията за НАТУРА 2000 места в рамките на Черноморският биогеографски регион (така както са приети неговите граници от Комитета на Бернската конвенция) и да одобри 9-те предложени, като НАТУРА 2000 места, бъдещи черноморски защитени зони, след което Министъра на околната среда и водите да забрани всяко строителство, настоящо или бъдещо, в тези територии, съгласно правомощията си според чл. 19 на Закона за биологичното разнообразие.


за всички случаи за строителство в 9-те черноморски НАТУРА 2000 места и в защитените територии по крайбрежието Главният прокурор да извърши проверка за законосъобразност на всички останали разрешителни и съгласувателни решения необходими за започване на ново строителство по други закони, както и на процедурите за промяна предназначението на земите и горите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Крапец-Последното спокойно кътче на Българското Черноморие Форуми -> Крапец - за селото и плажа Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


krapets.com © 2009
Translation by: Boby Dimitrov