Кметът на Шабла: пътя към плаж Крапец-Север трябва да бъде картиран

Според поредното изявление на Мариян Жечев, кмет на Община Шабла наредба за регламентиране на дивото къмпингуване е необходима. Пред камерите в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS той заяви че въпреки желанието на хората да заплащат за дивото къмпингуване, липсва такава регулация. Кметът подчерта, че след приемането на регламент за дивото къмпингуване и неговото законност, ще бъдат предоставени необходимите контейнери за отпадъци. Правилата за съответния къмпинг или бивак ще бъдат определени.

Мариян Жечев изтъкна проблема с плажа в село Крапец – „Крапец-север“. Пътят, използван от години, не е картиран, а плажът е достъпен само посредством него. Освен къмпингуващите, има и гости, настанени в стаите за гости, които трябва да паркират автомобилите си и да извървят около 2-3 километра. Жечев очаква, че плажът ще бъде разделен на зона за сиви дюни и зона за бели дюни. Той предложи, че пътят може да бъде нанесен в картите, ограден и да реши проблема достъпа до плажа в Крапец.

Дивото къмпингуване като форма на туризъм предизвиква проблеми с отпадъците. Мариян Жечев обясни, че туристите не са виновни за това, тъй като често са отговорни и носят отпадъците си до контейнерите. Въпреки това, проблемите възникват оттук нататък. Община Шабла събира отпадъците и ги извозва до депо, където се отделят, след което се пренасят до село Стожер. Жителите на Шабла плащат такса „смет“ за тези услуги. Това е начинът, по който общината се справя с проблема на отпадъците, според Мариян Жечев.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *