Лятното кино на БНТ1 в Крапец – среща с последния кинооператор в селото

Продължава морският тур на „Пътуващото лятно кино с БНТ 1“, като довечера то ще бъде в Шабла – в 20. 30 часа, а утре в село Крапец. Вижте и репортажа на БНТ и срещата с последния видеоператор на селото – Петър Желев

Още преди Освобождението в Крапец e построено читалище в което местните се научили „по малко да четат, да пишат и да счисляват“. По-късно в годините към културния афиш на Крапец се причислили три кина. Последния кинооператор на селото Петър Желев, който возил филмовите ролки до селото и сам разлепял афишите, не е бил на кино вече 25 години.

„Две летни кина имаше, едното е тука в къмпинга, където се намираме, стои екранът, в Крапец сега няма нищо. Имаше закрито кино в читалището, салон за около 100 места и правехме три прожекции на децата от лагера. Затворено е отдавна, дойде демокрацията, собствениците си вземаха сградата и го събориха. А, демокрацията е за някои, не е за нас!“, споделя той пред БНТ.

Закритото, откритото и киното на къмпинга в Крапец отдавна не съществуват. Дано пътуващото кино на БНТ да върне спомените на жителите на селото с екрана край морето.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *