Рибарско селище ще се изгради в Крапец по нов проект

Ново рибарско селище с работилница за ремонт на лодки и инвентар и 6 едноетажни къщички ще бъде изградено върху 10 000 кв. м на брега в Крапец заяви пред trud.bg кметът на община Шабла Мариян Жечев. От новите придобивки ще може да се възползват членовете на създаденото преди 15 г. сдружение с нестопанска цел „Крапец 2005“.

Проектът за рибарското селище в Крапец ще разделен на два етапа, като финансирането за първия от тяхще се търси по Програмата за морско дело и рибарство.

Цялостното облагородяване на мястото, където и сега се намират 20-тина лодки на местните рибари, ще струва около половин милион лева заяви кметът на Шабла Мариян Жечев. Според него към момента импровизираното селище е доста мизерно, дори опасно, защото електрическата инсталация е стара. Бараките, в които рибарите използват сега за да складират мрежите и такъмите си, са хаотично разпръснати по брега и са незаконни.

Предвидено е новата им работилница да е до самия бряг, за да вкарват лесно лодките вътре, а къщичките да са еднотипни и да имат тераси. Районът около рибарското ще бъде допълнително облагороден с озеленяване с дървесни видове, храсти и цветя, устойчиви на вятъра и солената почва.

Къде може да отседнем край рибарското селище в Крапец?