Ловците на рапани от Крапец в репортаж на Euronews

Репортаж на испанския Euronews наречен „Рапанът – от инвазивен вид до източник на доходи в Черно море“ предлага кадри от ежедневието на ловците на рапани от Крапец.

Ето как започва той:
В Крапец, тихо село на българското Черноморие, риболовът е обичайна работа, но това лято местните жители ловят риба с водолазно оборудване. Проследяваме ги до морето, водени от Нелко Йорданов. Нелко е водолаз и ръководи група за действие, която подпомага устойчивото развитие на местния риболов с подкрепата на ЕС. Риболовът е определящ за икономиката и културата на този регион. В последно време тя претърпя голяма промяна и не е нужно да ходим далеч, за да я видим със собствените си очи.

Плиткото морско дъно е покрито с екземпляри от охлюва, известен като rapana venosa. Този вид, произхождащ от западната част на Тихия океан, нахлува в Черно море преди няколко десетилетия и се разраства, поглъщайки мекотелите, които филтрират водата. Учените са разтревожени, но рибарите се възползват от възможността: уловът за кратък сезон може да им осигури приходи за цяла година.

Освен няколкото думи от Нелко Йорданов, може да видите подводни кадри от лова на рапани, такива от рибарското селище, нос Шабла и Калиакра.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *