Плажовете на Крапец

Едва ли има хора в България, които все още да не са чували за плажовете на Крапец. Макар община Шабла да притежава около 22% от всички плажове по Черноморското ни крайбрежие, отличителен за региона е плажа на север от Крапец простиращ се пред къмпинг Крапец и Дуранкулашкото езеро. Той започва от нос Крапец и е дълъг повече от 7 километра достигайки до Къмпинг Космос и нос Карталбурун.

Крапец – Север

Плажът не е урбанизиран и много чист, като се отличава с безкрайните си пясъчни дюни и широката ивица покрита с фин златист пясък. Дъното на морето също е пясъчно, като най-често започва с плитки участъци подходящи за неопитни плувци. Въпреки всичко е необходимо повишено внимание когато влизате в него, тъй като открития характер на района и вълненията постоянно го променят.

Безкрайната пясъчна ивица също е с променлива геометрия, постоянно променяща се от вълненията, но в по голямата си част е много широка и ви позволява да се насладите на контакта си с природата.

Снимки от плажовете на север от Крапец

Как да стигнете до плажа на Крапец

До къмпинг Крапец ( бившия къмпинг Карвуна) се стига по асфалтов път в прилично състояние. От входа на къмпинга до плажа се отбива вдясно и кара само по добре утъпкан път в пясъчните дюни.

От плажа на Къмпинг Космос край Дуранкулак до плаж Крапец – Север се стига и по път, който минава по пясъчните дюни пред Дуранкулашкото езеро. Той е по подходящ за пешеходна разходка или за велосипед. Ако не сте с високо проходима кола е много вероятно да закъсате, затова по-добре изберете основния път до плажа на север от Крапец.

Плажовете на юг от Крапец

Само на броени метри от селото и хотел Яница започва пясъчната ивица на юг от Крапец, разположена под ронливи бреговете и малките горички край брега. В началото си тя не е особено широка и е по подходяща за търсещите уединение, но само след 2-3 км по брега или по черния път край него се достига до просторната пясъчна ивица пред съседното село Езерец, известна най вече с големият абсолютно запазен бункер на нея.

Снимки от плажовете на юг от Крапец

От Бункера пред Езерец започва и широката пясъчна ивица с девствени дюни пред Шабленското езеро, която продължава още няколко километра до къмпинг Добруджа. Морето пред този плаж също е с меко пясъчно дъно, но също като Крапец север е доста податливо за влиянието на вълните и теченията.

Снимки от плажа с Бункера пред Езерец и Шабленско езеро

Как да достигнете от плаж Бункера пред Езерец

Просто следвайте главната улица на Крапец, която след рибарското селище и хотел Яница преминава в черен път, който следва брега на юг от Крапец. Черният път е по-подходящ за велосипед и високо проходим автомобил. Друг черен път идва от село Езерец, който е лесно да намерите като след като се отклоните от главния път и следвате централната улица на селото и табелите.

Плажа край рибарските лодки в селото

Село Крапец е разположено на самия бряг на морето така че ако не ви се пътува до плажовете на север и на юг от него може да отидете на плаж и в самото село. Край рибарските лодки в селото на север и на юг пред хотел Яница са поставени брегоукрепителни съоръжения пред които има тясна пясъчна ивица която може да използвате. Макар и с по слабо вълнение морето пред самото село също е променливо и тази плажна ивица може да изчезне и да се появи отново.

Още информация за плажовете край Крапец

Кога е най-подходящо да се отиде на плаж в Крапец?

Най-голям интерес към плажовете на Крапец естествено има през отпускарския месец Август, но дори и тогава ще има място къде да си опънете хавлийката без хлапето на съседа да ви хвърля пясък на главата. Много подходящ откъм темепература на въздуха и водата, както и вълнение е месец юли. В зависимост от времето се случват и хубави дни през юни и септември, но като цяло тези месеци заедно с май по често са подходящи предимно за разходки край плажа, отколкото за правене на тен и плуване в морето.

Кога е най-топла морската вода в Крапец?

Като цяло морската вода по плажовете край Крапец е една идея по хладна от заливите на Албена, Златни пясъци и Варна, което се дължи на откритите брегове на региона и постоянните течения. Най-топла е водата през юли и август, като в зависимост от посоката на ветровете и теченията може да се наблюдават и дни с доста топла вода в морето и през юни и септември.

Охраняеми ли са плажовете край Крапец?

До последно малък охраняем участък имаше само на плаж Крапец-Север. Останалата огромна плажна ивица на Крапец и региона е неохраняема с изключение на плажа на къмпинг Добруджа край Шабла.